Arniston Architectual Project • Teken & Draw Architecture • Arniston
16144
page-template-default,page,page-id-16144,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive
Arniston Architectual Project

arniston lodge phase 1

A small project in Arniston, the enclosure of an existing stoep, the addition of a braai and bread oven, with a delightful result.

 

The existing Arniston guest house is a thatched roof dwelling with timber framed doors and windows, plastered and painted walls and a few, hand-packed, stone walls.

 

The design idea was to create a clear contrast between the existing material palette and the new palette in a manner that will complement the existing built fabric.

 

New rectangular steel columns and aluminium framed, double-glazed, sliding windows now enclose the north eastern façade of the stoep. The spacing of the steel columns were informed by the existing timber posts that previously defined the edge of the stoep. Concealed, profiled timber rafters were fixed to the steel posts and supports the new zincalume sheet cladded, lean-to roof.

 

The insertion of a new supporting steel beam made it possible to remove a significant part of the wall between the stoep and the dining area, allowing these spaces to merge.

 

The renovation added valuable extra entertainment space without distracting from the existing, but rather subtly enhancing it.

project information

Location:
Arniston, Cape Agulhas

 

Status:
Completed 2018

 

Project type:
Renovation and Refurbishment

 

Property Category:
Hospitality

 

Project area:
30m²

 

Photography:
Jocelyn de Kock

drawings